|
|
Organisatie van onze gemeente
Organisatie van onze gemeente
De bestuurlijke organisatie staat beschreven in het beleidsplan in de paragrafen 3 en 4. De tekst daarvan staat hieronder.
- Bestuurlijk model voor de Martinuskerk.
Ook in het vorige beleidsplan was de bestuurlijke organisatie van de kerk al een uitdaging, omdat gemeenteleden niet gemakkelijk functies op zich nemen. In een visitatieverslag is dit een keer de "etalagekerk" genoemd. Daarom is een ander bestuursmodel noodzakelijk, de PKN geeft daar in haar nieuwe beleid ook ruimte voor.
In dit beleidsplan wordt gekozen voor een bestuursmodel dat ook in het bedrijfsleven en het onderwijs gangbaar is. In dit model staat consensus van alle betrokken partijen voorop, er wordt rekening gehouden met alle belanghebbenden, dus naast gemeenteleden bijvoorbeeld ook omwonenden van de kerk.
De nadruk ligt op de middellange en lange termijn, de continuïteit van de organisatie is belangrijk. In dit model is toezicht, sturing en uitvoering gescheiden.
3.1. Toezicht.
De Algemene Kerkenraad:
De Algemene Kerkenraad is het interne, toezichthoudende orgaan van onze gemeente en vertegenwoordigt de gemeenteleden.
Het toezicht vindt op twee momenten plaats:
Vooraf:
De plannen -missie, strategie, beleidsplan en begroting- worden ter goedkeuring aan de Algemene Kerkenraad voorgelegd.
Achteraf:
De Algemene Kerkenraad beoordeelt de wijze waarop de gemeente bestuurd wordt kritisch en keurt de jaarverslagen goed.
Daarnaast heeft de Algemene Kerkenraad ook een stimulerende en adviserende functie jegens de Kleine Kerkenraad.
3.2. Sturing.
De Kleine Kerkenraad:
De Kleine Kerkenraad is verantwoordelijk voor de koers van de gemeente en de kwaliteit van het te voeren beleid (strategisch en financieel beleid en integraal meerjarenbeleid). Tevens is de Kleine Kerkenraad verantwoordelijk voor de inteme en externe communicatie en de behartiging van de belangen van de kerk.
De Kleine Kerkenraad legt verantwoording af aan de Algemene Kerkenraad.
3.3. Uitvoering.
De uitvoering van het beleid is belegd bij de Pastorale Raad, het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen:
Deze bestaat uit een aantal ouderlingen en predikanten, die samen proberen een band op te bouwen met mensen die deel (willen) uitmaken van de kerkgemeenschap. Hierbij is ontmoeting een belangrijk uitgangspunt, dan is er ruimte om geloof en twijfel, het leven en God ter sprake te brengen.
- College van Kerkrentmeesters.
Dit College zorgt voor de uitvoering en draagt verantwoordelijkheid voor het financieel- en vermogensrechtelijk beheer, in overleg met de Kleine Kerkenraad. Daarbij is het beleid leidend en zijn de financiën volgend. Het College legt via de Kleine Kerkenraad verantwoording af aan de Algemene Kerkenraad.
Dit College ondersteunt en initieert initiatieven en projecten in het dorp en de regio, gericht op verbetering van de positie van mensen in knelsituaties. Voorbeelden hiervan zijn dak- en thuislozen, arbeidsmigranten, vluchtelingen en mensen op of onder het bestaansminimum.
Onder de paraplu van dit College functioneert der werkgroep Kerk in Actie (KI A). Deze werkgroep maakt een eigen werkplan.
4. Commissies en werkgroepen.
Op dit moment kent de gemeente van de Martinuskerk een aantal commissies en werkgroepen, die jaarlijks een werkplan met bijbehorende begroting ter goedkeuring voorleggen aan de Kleine Kerkenraad.
4.1. Commissie Bezinning, Gemeenschap en Ontmoeting (BG&O).
Deze commissie organiseert ieder jaar een veelzijdig en veelkleurig aanbod aan activiteiten. Sommige zijn vertrouwd en kunnen rekenen op een vaste kern van
deelnemers. Andere vallen op door actuele thema's of nieuwsgierig makende vormgeving.
4.2. Jeugdraad.
Deze coördineert een groot aantal activiteiten. We stimuleren jongeren om zelf activiteiten te organiseren en mee te werken aan activiteiten die voor en door andere gemeenteleden worden georganiseerd. Daarbij is het belangrijk dat jongeren actief worden benaderd, en inspraak hebben en houden.
Onder de Jeugdraad vallen de volgende activiteiten:
Uitgangspunt is dat kinderen erbij horen, dat er een plek voor hen is tijdens de viering. Aan het eind van de viering worden de kinderen in de kerk gebracht, zodat ze al iets van de gemeenschap ervaren en delen in de zegen.
Tijdens de vieringen zijn er kindernevendiensten. Jonge gezinnen worden gestimuleerd hun kinderen daaraan mee te laten doen, door hen regelmatig via KerkZIN, de website of e-mail op deze activiteiten te wijzen.
Tijdens een eigen, 2-wekelijkse viering krijgen de jongeren thema's aangeboden vanuit geloofsoogpunt van onze gemeente. Via alternatieve vieringen wordt geprobeerd binding van de jongeren onderling en met de kerk te bewerkstelligen. Op die manier krijgen de jongeren een zichtbare plaats in de gemeente.
Deels in samenwerking met de PG Zutphen.
De volledige tekst van het beleidsplan is hier te lezen.
| terug
|
|
|
|
|
|